Contactați-ne 0(60) 360 737

NPS și CSI: Evaluarea Satisfacției și Fidelității Clienților

Introducere

În lumea afacerilor moderne, înțelegerea satisfacției și fidelității clienților joacă un rol crucial pentru succesul pe termen lung. Două dintre cele mai utilizate metode pentru a evalua aceste aspecte sunt Net Promoter Score (NPS) și Customer Satisfaction Index (CSI). În acest articol vom examina ce reprezintă acești indicatori, cum să îi calculăm și utilizăm pentru îmbunătățirea strategiilor de afaceri.

Ce este NPS?

Net Promoter Score (NPS) este un indice care măsoară disponibilitatea clienților de a recomanda compania, produsul sau serviciul altor persoane. El permite înțelegerea gradului de satisfacție și loialitate a clienților față de brand.

Cum se calculează NPS?

 1. Clienților li se adresează întrebarea: „Cât de probabil este să recomandați compania noastră (produsul/serviciul) prietenilor sau colegilor dumneavoastră?”.

 2. Răspunsul este evaluat pe o scară de la 0 la 10, unde 0 înseamnă „deloc probabil”, iar 10 înseamnă „absolut sigur”.

 3. Răspunsurile sunt împărțite în trei categorii:

  • Promotori (Promoters): Scor de 9-10. Acești clienți sunt foarte mulțumiți și sunt foarte probabil să recomande compania.
  • Neutri (Passives): Scor de 7-8. Acești clienți sunt mulțumiți, dar nu suficient pentru a recomanda activ produsul sau serviciul.
  • Critici (Detractors): Scor de 0-6. Acești clienți sunt nemulțumiți și pot influența negativ reputația companiei.

 4. NPS se calculează ca diferența dintre procentul de promotori și procentul de critici:

  NPS = % Promotori − % Critici

Exemplu de calcul:

Dacă aveți 60% promotori și 20% critici, NPS va fi:

NPS = 60% − 20% = 40

Ce este CSI?

Customer Satisfaction Index (CSI) este un indice care măsoară satisfacția generală a clienților față de produsul sau serviciul dumneavoastră. El ajută la înțelegerea gradului de mulțumire al clienților privind diferitele aspecte ale ofertei.

Cum se calculează CSI?

 1. Clienților li se adresează mai multe întrebări privind diferitele aspecte ale produsului sau serviciului (calitate, preț, servicii etc.).
 2. Răspunsurile sunt evaluate pe o scară, de exemplu, de la 1 la 5 sau de la 1 la 10.
 3. Rezultatele sunt însumate și împărțite la numărul total de întrebări pentru a obține scorul mediu.

Exemplu de calcul:

Dacă un client a evaluat 5 aspecte ale produsului dumneavoastră cu 4, 5, 3, 4 și 5 puncte pe o scară de 5 puncte, CSI va fi:

CSI = (4 + 5 + 3 + 4 + 5) / 5 = 4.2

Aplicarea NPS și CSI

 • Utilizarea NPS:

  NPS ajută companiile să înțeleagă cât de dispuși sunt clienții să recomande compania altora. Acest lucru permite focalizarea pe îmbunătățirea aspectelor care provoacă nemulțumire criticilor. De exemplu, dacă numărul criticilor este mare, acest lucru poate indica necesitatea îmbunătățirii calității serviciului pentru clienți sau a produsului.

 • Utilizarea CSI:

  CSI ajută la înțelegerea modului în care clienții evaluează diferitele aspecte ale produsului sau serviciului. Acest lucru ajută la identificarea punctelor forte și slabe. De exemplu, dacă clienții evaluează foarte bine calitatea, dar prost prețul, acest lucru poate indica necesitatea revizuirii politicii de prețuri.

Cum să îmbunătățiți indicatorii NPS și CSI

 1. Colectarea regulată a feedback-ului: Colectați și analizați constant feedback-ul clienților pentru a identifica și elimina problemele la timp.
 2. Formarea angajaților: Investiți în formarea și dezvoltarea personalului pentru a îmbunătăți calitatea serviciilor.
 3. Îmbunătățirea produsului sau serviciului: Actualizați și îmbunătățiți regulat produsul sau serviciul pe baza feedback-ului primit de la clienți.
 4. Abordare personalizată: Oferiți soluții și oferte personalizate pentru a satisface mai bine nevoile clienților.
 5. Programe de fidelitate: Implementați programe de fidelitate pentru a încuraja promotorii și pentru a stimula neutrii să promoveze activ brandul.

Concluzii

Evaluarea satisfacției și loialității clienților cu ajutorul NPS și CSI permite companiilor să înțeleagă mai bine clienții și să îmbunătățească produsele și serviciile. NPS ajută la identificarea gradului de disponibilitate al clienților de a recomanda compania, iar CSI arată cât de mulțumiți sunt clienții de diferitele aspecte ale produsului sau serviciului. Utilizând acești indicatori, companiile pot:

 • Îmbunătăți calitatea serviciilor și a produsului.
 • Lua decizii informate privind dezvoltarea afacerii.
 • Crește loialitatea clienților și consolida reputația brandului.

Utilizarea eficientă a NPS și CSI permite companiilor să satisfacă nu doar nevoile actuale ale clienților, ci și să anticipeze așteptările viitoare, ceea ce este esențial pentru succesul pe termen lung și competitivitatea pe piață.